stomatologia zachowawcza elbląg

Wskazania do zastosowania licówek

stomatologia zachowawcza elbląg
przebarwienie korony zęba ? powstałe w wyniku martwicy zęba, stosowania leków w dzieciństwie, fluorozy, bądź wad rozwojowych szkliwa korekta kształtu zęba ? licówka pozwala na wydłużenie, skrócenie, poszerzenie lub zwężenie korony zęba w zależności od potrzeb, dlatego można ją stosować, gdy kształt zęba jest zaburzony złamanie brzegu siecznego zęba przedniego ? licówki w takiej sytuacji sprawdzają się lepiej i są bardziej estetyczne niż zwykłe wypełnienia kompozytowe, gdyż w przypadku tych drugich istnieje ryzyko utraty wypełnienia ze względu na duże siły działające w tym miejscu zamknięcie przerw między zębami (diastemy) ? dzięki licówkom można zmniejszyć, bądź całkowicie zamknąć przerwy między zębami, które często są przyczyną dyskomfortu jaki odczuwają osoby je posiadające Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Lic%C3%B3wka_(stomatologia)

Jak używać pasty do zębów i innych produktów do higieny jamy ustnej?

Zęby należy myć dwa razy dziennie.
Lepiej nie robić tego po każdym posiłku, ponieważ pasta do zębów wcale taka bezpieczna dla naszego zdrowia nie jest - na każdym opakowaniu jest zalecenie, żeby nie używać częściej niż trzykrotnie w trakcie doby.
Jednak są również gumy do żucia i płyny do płukania ust - dobre do usunięcia resztek jedzenia po posiłku. Bardzo ważne jest również korzystanie z nici dentystycznej - tutaj już nie ma limitów, absolutnie nam nie zaszkodzi.

definicja próchnicy

bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L.

acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans.

Inne próchnicotwórcze bakterie to: S.

salivarius, S.

mitis, S.

sanguinis, S.

faecalis.

Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy).

Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych. Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w
.