Delikatna klimatyzacja

Komory mroźnie Komory mroźnieOsoby montujące klimatyzację w takich pomieszczeniach, w których mają przebywać dzieci i osoby starsze muszą pamiętać o tym, aby taka klimatyzacja była po prostu bardzo delikatna.
Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych.
Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomieszczeniach.

Podobnie jest w przypadku, gdy w jakichś pomieszczeniach mają przebywać także osoby chore.

Trzeba przyznać, że takie osoby są szczególnie uwrażliwione na to, w jakiej temperaturze przebywają oraz na to, czy w ich pomieszczeniach nie panują żadne przeciągi.

Wobec tego posiadana przez nie klimatyzacja musi być bardzo delikatna.

Gdyby pompa działała według idealnego cyklu

Sprawność to stosunek efektu do nakładu.
W pompie ciepła za efekt uważa się ilość ciepła przekazywanego w górnym źródle.
Gdyby pompa działała według idealnego cyklu Carnota byłby to iloczyn temperatury górnego źródła pomnożony przez przyrost entropii.

Nakładem jest ilość energii dostarczonej przez sprężarkę w postaci strumienia pracy.

Z bilansu energii wynika, że wartość tej pracy to różnica pomiędzy ilością ciepła przekazanego w górnym źródle do ilości ciepła pobranego w dolnym źródle. Dla idealnego obiegu całkowita zmiana entropii równa jest zero, a więc wzór na efektywność pompy sprowadza się do ilorazu temperatury górnego źródła do różnicy temperatur górnego i dolnego źródła.

Efektywność cieplna pompy cieplnej COP jest większa od 1 i zależy silnie od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła ciepła.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła

Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych.
Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin.
Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych.

Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych.

Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany.
Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu.
Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo
.

Widok do druku:

Komory mroźnie