Dokuczliwe upały - o klimatyzacji

rdzo delikatna. Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomieszczeniach. Podobnie jest w prz

Dodane: 03-07-2017 06:52
Dokuczliwe upały - o klimatyzacji Komory mroźnie

Delikatna klimatyzacja

Osoby montujące klimatyzację w takich pomieszczeniach, w których mają przebywać dzieci i osoby starsze muszą pamiętać o tym, aby taka klimatyzacja była po prostu bardzo delikatna. Dzieje się tak dlatego, że zbyt mocna klimatyzacja może być niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Mogą one bardzo często chorować z powodu przebywania w silnie wyziębianych pomieszczeniach. Podobnie jest w przypadku, gdy w jakichś pomieszczeniach mają przebywać także osoby chore. Trzeba przyznać, że takie osoby są szczególnie uwrażliwione na to, w jakiej temperaturze przebywają oraz na to, czy w ich pomieszczeniach nie panują żadne przeciągi. Wobec tego posiadana przez nie klimatyzacja musi być bardzo delikatna.


Gdyby pompa działała według idealnego cyklu

Sprawność to stosunek efektu do nakładu. W pompie ciepła za efekt uważa się ilość ciepła przekazywanego w górnym źródle. Gdyby pompa działała według idealnego cyklu Carnota byłby to iloczyn temperatury górnego źródła pomnożony przez przyrost entropii. Nakładem jest ilość energii dostarczonej przez sprężarkę w postaci strumienia pracy. Z bilansu energii wynika, że wartość tej pracy to różnica pomiędzy ilością ciepła przekazanego w górnym źródle do ilości ciepła pobranego w dolnym źródle. Dla idealnego obiegu całkowita zmiana entropii równa jest zero, a więc wzór na efektywność pompy sprowadza się do ilorazu temperatury górnego źródła do różnicy temperatur górnego i dolnego źródła. Efektywność cieplna pompy cieplnej COP jest większa od 1 i zależy silnie od różnicy temperatur górnego i dolnego źródła ciepła.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pompa_ciepła


Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo



© 2019 http://to.bydgoszcz.pl/